Ulosoton suojaosaa nostettava

4.8.2022

Inflaatio laukkaa liki 8%:n vauhtia, ruuan hinta nousee ja sähkön hinnan ennustetaan nousevan vielä huimasti tulevan syksyn ja talven aikana. Moni talous joutuu nyt miettimään erilaisia säästökohteita omassa arjessaan ja säännöstelemään esimerkiksi myös sähkön kulutusta reippaasti. Yksi heikoimmassa asemassa olevat ovat velkavaikeuksissa olevat taloudet, joissa joka kuukausi ulosotto vie osan tuloista. KD Naiset on erittäin huolissaan näistä, jo ennestään ahdingossa olevista talouksista.

Ulosmittauksessa velallista turvaa suojaosuuskäytäntö. Suojaosuudella tarkoitetaan sitä rahamäärää, joka ulosottovelalliselle on jätettävä palkan ja muun toistuvaistulon ulosmittauksessa toimeentulon turvaamiseksi. Vuoden 2022 alusta ulosottovelalliselle jätettävä suojaosuus on 23,20 euroa velallisen itsensä osalta ja 8,34 euroa päivässä velallisen elatuksen varassa olevan henkilön, puolison, omien lasten ja puolison lapsien osalta.

Elämme tällä hetkellä hyvin erikoista aikaa jossa on monia muuttuvia arkeen heikentävästi vaikuttavia tekijöitä. Meidän tulee nyt tehdä kaikkemme, että suomalaiset pärjäävät vaikeiden aikojen yli. KD Naiset vaatii, että ulosoton suojaosuuksia nostetaan määräaikaisesti, jotta helpotamme ahdingossa olevien ihmisten mahdollisuuksia selvitä arjessa.