Meidän on uskallettava huomata lasten kaltoinkohtelu

Seksuaalinen kaltoinkohtelu on paljon yleisempää kuin mitä kukaan meistä voisi edes ajatella. Kaltoinkohtelua on monenlaista. Se voi olla tirkistelyä, sukupuolielinten näyttämiseen tai kuvaamiseen saattamista, sukupuolielinten katsomiseen tai koskettamiseen pakottamista, seksuaalista väkivaltaa, yhdyntä tai sen yritys. Lisääntynyt internetin ja sosiaalisen median käyttö on mahdollistanut seksuaalisen väkivallan tekoja enemmän. Tilanne on surullinen, jopa hälyttävä.

Suomalaisen terveyskyselyn tuloksista selviää, että joka yhdeksäs 9-luokkalaisista tytöistä on kokenut jonkinasteista seksuaalista häirintää tai hyväksikäyttöä. Vastaava luku poikien kohdalla on noin joka kahdeskymmenes. Tulos on poikien kohdalla todennäköisesti harhaanjohtava ja uskotaankin, että luvut ovat todellisuudessa korkeammat. Poikien tiedetään olevan arempia kertomaan hyväksikäytöstä. Luvut kertovat koruttomasti, että kaltoinkohdeltuja lapsia ja nuoria on jokaisen meidän tuttavapiirissä, kouluissa, harrastuksissa ja jopa varhaiskasvatus-ja terveydenhoitojärjestelmän sisällä. Tilanne on surullinen, jopa hälyttävä.

KD Naiset haluaa, että osaisimme ja uskaltaisimme kiinnittää asiaan paremmin huomiota. Lasten ja nuorten kanssa työskentelevät tarvitsevat lisätietoa ja koulutusta aiheesta. Tietoisuuden lisääminen, mahdollisen oireilun huomaaminen ja puheeksi ottaminen ovat tärkeitä asioita. Suunta on saatava käännettyä. Lapsille pitää opettaa turvataitoja leikkien avulla jo varhaiskasvatuksessa. Samoin kouluissa pitää opettaa seksuaalikasvatusta.

Meidän tehtävämme on suojella lapsiamme kaltoinkohtelulta. Meistä jokainen voi olla turvallinen, lapsen tai nuoren sensitiivisesti kohtaava kuunteleva aikuinen.

Aikuinen, joka uskaltaa nähdä, turvata ja toimia.

Lisätiedot
Sari Kumin
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Mikaela Blomqvist-Lyytikäinen

KD lehden artikkeli luettavissa verkkolehdestä

KD Naisten puheenjohtaja Sari Kumin ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Mikaela Blomqvist-Lyytikäinen keskustelevat aiheesta webinaarissa. Katso jälkitallenne tästä.