Ruoan hinnan nousu pakottaa vähävaraisen syömään epäterveellisemmin

KD Naisten liittohallituksen kannanotto

Ruoan hinta on noussut Luonnonvarakeskuksen mukaan viime syksystä merkittävästi. Eniten nousivat jäätelön, kahvin, vihannesten, sianlihan ja margariinin hinnat. Ruoan hinnan nousun pelätään edelleen kasvavan myös vuonna 2022 mutta ruoan tuottajan kukkarossa tämä ei kuitenkaan näy. Viljelijöiden saama osuus on kotimaisen ruoan hinnasta koko elintarvikeketjun pienin. Se on väärin.

Tutkimusten mukaan vähävaraiset syövät epäterveellisemmin kuin hyvätuloiset. Vähävarainen joutuu väkisinkin ostamaan edullisempia mutta samalla epäterveellisempiä vaihtoehtoja. Täyslihaan ja vihanneksiin ei ole usein, jos koskaan varaa. Samaan aikaan suomalaisten ylipaino kasvaa. Yhtälö on hankala.

KD Naiset haluavat, että ruoan hinnan arvonlisäveroa alennettaisiin ja kompensoitaisiin puuttuva vero KD:n vaihtoehtobudjetissa esitetyllä ns terveysverolla. Vero olisi ns. terveysperusteinen vero lisätylle sokerille. Suomalaiset syövät ja juovat liikaa sokeria. Vaikutukset ovat kansanterveydellisiä ja aiheuttavat suuria kuluja yhteiskunnalle. Verolla voitaisiin edistää niin terveyttä kuin vähentää terveydenhoidon kustannuksia. Veronalaisia tuotteita olisivat Suomessa valmistettu sokeri, maahantuotu sokeri ja kaikki maahantuodut sokeria sisältävät tuotteet. Tuottotavoite terveysperusteisessa verossa on 250 miljoonaa euroa, jolloin verotaso olisi 1,56 euroa/kg tuotteisiin lisätylle sokerille.


Lisätietoja

Sari Kumin
KD Naisten pj
sari.kumin@kd.fi