Luonto on meidän kaikkien vastuulla

9.6.2022

Meille KD Naisille on luonnonsuojeluun liittyvät teemat hyvin tärkeitä. Haluamme sitoutua ympäristön suojeluun ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen tuleville sukupolville. On tärkeää, että meillä kaikilla on mahdollisuus nauttia luonnosta kukin omalla tavallamme. Luonnossa liikkuminen tuottaa monelle suomalaiselle iloa. Se rauhoittaa mieltä ja rentouttaa. Luonto on meille KD Naisille ilon ja nauttimisen lähde, ei ahdistuksen aihe. Meillä on suuri vastuu luonnon suojelusta ja luonnon säilyttämisestä lapsillemme ja lapsenlapsillemme.

Luonto tarvitsee meitä nyt. Meillä jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa luontomme hyvinvointiin oman toimintamme kautta. Meidän pitää toimia pilatun ympäristön kuntoon saattamiseksi välittömästi. Tämä vaatii sekä määrätietoista toimintaa ripeästi ja pitkällä tähtäimellä että meidän jokaisen toimintaa luontoa kohtaan juuri nyt.

KD Naiset haluaa kiinnittää huomiota näin kesän alussa erityisesti Itämeren tilaan. Itämeri on yksi maailman herkimmistä ja saastuneimmista meristä. Suurin syy tähän on meidän ihmisten välinpitämätön toiminta. Tavoitteenamme on elävä ja puhdas Itämeri, jossa ei ole liikaa ravinteita ja leviä kuten jokakesäistä harmia, myrkyllistä sinilevää. Tavoitteena on, että Itämeren eliöyhteisö voisi olla mahdollisimman monimuotoinen ja elinvoimainen ja että me kaikki voisimme nauttia puhtaasta vedestä, kalastuksesta ja uimisesta.

Jokainen meistä voi auttaa Itämerta omien jokapäiväisten kulutusvalintojen ja oman toiminnan kautta. On hyvä muistaa, että kohtuullisuus kaikessa on tärkeää. Hankitaan ja käytetään vain sitä mitä oikeasti tarvitsemme, ei tuhlata tai haaskata. KD Naiset haluaa haastaa kaikki suomalaiset toimimaan omassa arjessa luontoa säästäen ja samalla luontoa kunnioittaen. Arjen tekoja on kauppakassien käyttäminen muovikassien sijasta, muovien kerääminen keräyspisteisiin, vaatteissa luonnonkuitujen suosiminen fleecen ja tekokuitujen sijasta ja sen varmistaminen ettei puutarhasta tai kasvimaalta huuhtoudu ravinnepitoista ainesta lähiympäristöön. Itämeri ansaitsee toimemme.

Nautitaan yhdessä kauniista suomalaisesta luonnosta nyt ja tulevaisuudessa.

Kannanotto on julkaistu KD:n verkkolehdessä 11.6.2022