KD-nuoren äidistä aluevaltuutetuksi

Tätä kirjoittaessa istun lempikahvilassani Kouvolassa hengähtämässä tiiviin Kymenlaakson aluehallituksen kokouksen jälkeen. Vaikka minulla ei ole äänestysoikeutta aluehallituksessa, niin pääsen puhe- ja läsnäolo-oikeudella osallistumaan keskusteluihin, ja tänään olikin jo tiukkaa keskustelua ja erimielisyyksiä. Aiheena päätösesitys aluevaltuuston hyvinvointialueen johtajan valinnan seuraavista askelista.

Poliittinen kiinnostukseni alkoi yhteiskuntaopin tunneilla peruskoulun yhdeksännellä luokalla, mutta en ole ollut aktiivinen politiikassa, ennen kuin innostui lisää tyttäreni myötä. Annika oli kaksi vuotta KD:n nuorisojärjestön puheenjohtaja, ja on nyt Euroopan nuorten neuvostoa varapuheenjohtajana ym, ja keskustelemme hyvin paljon perheenä politiikasta. Rohkaistui sitten itsekin osallistumaan viime kesän kuntavaaleihin, jossa jäin yhden sijan päähän varavaltuutetun paikasta. Tämän vuoden tammikuun aluevaaleissa tulinkin sitten valituksi aluevaltuuston. Ja sain kansalliskielilautakunnan puheenjohtajuuden, jonka takia pääsen aluehallituspöytään.

Minulla on nyt siis peräti kaksi kuukautta aktiivista poliittista luottamustoimiuraa takanani, ja haluan innostaa teitä muita naisia myös mukaan politiikkaan! Tämä on todella kiinnostavaa, ja vaikutusmahdollisuudet ovat suuret. Itse olen toiminut samaisessa Kymenlaaksossa lääkärinä n 25 vuotta, josta monia vuosia myös ylilääkärinä. Mutta koen jo nyt, että politiikan kautta pystyn vaikuttamaan huomattavasti enemmän hyvinvointialueemme asioihin. Meidän ryhmämme on pieni: 2 KD:n edustajaa 58:sta aluevaltuutetusta. Mutta olemme kumpikin valtuutettu hyviä tekemään yhteistyötä ja verkostoidumme ahkerasti, ja viimeksi tänään huomasin kuinka samoja asioita ajavia löytyy täysin puoluekannasta riippumatta. Koen myös hyvin tärkeäksi, että on hyvät suhteet puolueen sisällä muihin, ihan kansanedustajiin ja puoluetoimistoon asti. Mahdollisuudet saada neuvoja ja keskustella asioista kokeneiden kanssa ovat hyvät pienessä puolueessa.

Naisjärjestössämme kynnys on myös sopivan matala, ja on helppo ottaa yhteyttä ja ideoida yhdessä asioita. Toivon että aktivoituisimme enemmän KD-naisina myös Kymenlaaksossa ja Kaakossa, koska meillä on oikeasti paljon annettavaa. Tällä hetkellä tehdään hvyinvointialueilla suuria päätöksiä heikoimpiamme asioista, sekä myös sote-alan henkilöstöön liittyvistä asioista. Joudumme tekemään vaikeita taloudellisia päätöksiä, mutta silloin korostuu se KD-naisille tyypillinen “suurisydämisyys”, jossa pyrimme silti konkreettisten raamien sisällä huomioimaan heitä jotka eivät muuten tule riittävästi kuulluksi. 

Kuka bloggaa?

Mikaela Blomqvist-Lyytikäinen
Aluevaltuutettu
Nuorisopsykiatrian erikoislääkäri
Kouvola