Valitse pimeyden sijaan valo

 

Sodan 11 päivä on kääntymässä yöksi. Yli 1.5 miljoona ukrainalaista on paennut sodan runtelemasta maasta ja sadattuhannet odottavat vielä vuoroaan. Matkaan on lähtenyt vanhuksia ja naisia lapsineen. Miehet ovat jääneet puolustamaan maataan ja tuekseen he ovat saaneet ulkomailla työskennelleet miehet, jotka ovat kuulleet isänmaansa kutsun.

Ukrainan sota on saanut meidät suomalaiset auttamaan ja tarjoamaan kotiemme turvan tänne tulleille pakolaisille. Avustusjärjestöjen rinnalle on tullut useat yksityishenkilöt, jotka ovat organisoineet tavarakeräysten lisäksi pakolaisten kuljetuksia Suomeen.

Sota Ukrainassa on saanut monet meistä kysymään, onko sota mahdollista myös Suomessa? Hakaniemen markkinoilla tapasimme ikäihmisiä, jotka vielä muistivat jatkosodan ja Lapin sodan jättämän tuhon sekä niukkuuden. Toiveissa oli, että sotaa ei enää tarvitsisi nähdä ja kokea. Äitinä olen huolissani nuortemme jaksamisesta ja tulevaisuudesta, että heidän ei tarvitsisi kokea sotaa, kuten vanhempamme ja heidän isovanhempansa ovat joutuneet kokemaan.

EU on asettanut Venäjään kohdistuvat pakotteet, joka on saanut maan talouden sekasortoon. Ulkomaiset yritykset ovat lopettaneet liiketoimintansa Venäjällä ja Valko-Venäjällä. Mikäli suomalaiset yritykset eivät ole itse tehneet lopettamispäätöstä, ovat suomalaiset aloittaneet boikotoinnin kyseistä yritystä vastaan tehostaakseen viestiään. Tämä onkin saanut useat yritykset lopettamaan liiketoimintansa Venäjällä ja Valko-Venäjällä, vaikka toiminta on ollut useita kymmeniä prosentteja yrityksen liikevaihdosta.

Suomi on yksi eniten Venäjän energiasta riippuvaisista EU-maista, sillä tuomme Venäjältä ison osuuden käyttämästämme uraanista, öljystä ja maakaasusta. Olemme epäonnistuneet omavaraisuudessa, ja sillä voi olla kohtalokkaat seuraukset. Mikäli Venäjä vastaa asetettuihin pakotteisiin ja rajoittaa energian tuontia mm. Suomeen, selviäisimme lyhyestä kriisistä hyvin. Nyt jos koskaan on aika aloittaa suomalaisen energian lisääminen, jotta pääsemme eroon tuontienergian riippuvuudesta.

Luotamme Suomen valtionjohdon ja Puolustusvoimien kykyyn tehdä päätöksiä nykyisessä epävakaassa tilanteessa. Annamme täyden tuen ja työrauhan eduskunnalle ja eritysesti omalle eduskuntaryhmälle. Kansa tulee vastamaan pyyntöönne, kun käsky käy.

Rakentakaamme rauhaa ja hyvää arkipäivän elämää yhdessä. Tämä onnistuu, kun valitsemme pimeyden sijaan valon.

 

Anne Vuori
2. varapuheenjohtaja

Kolumni on julkaistu KD lehdessä 3 /2022