Uutiset

RSS

Liittokokous 3.10.2020 Tampereella

Liittokokous pidetään 3.10.2020 Tampereella klo 10.30-17.00

Paikka: Kulttuurikeskus Laikku
Keskustori 4, 33100 Tampere

Kokoustauko klo 13-14, jonka aikana seuraava yleisötilaisuus:

Kaikille avoin tilaisuus klo 13.00-14.00
Tilaisuuden nimi: Ikääntyvän naisen hyvinvointi ja elämä arjessa
Puhujat: Tiina Tuomela, Erikoislääkäri, LKT & Sirpa Pursiainen, Sosiaali- ja terveysalan opettaja
Tilaisuus kaikille avoin ja maksuton.

Naisten kymppi siirretty 16.8.2020

Tule ja näytä KD väriä Naisten kympillä. Porukassa kävellen mieli ja keho virkistyy. Ota yhteyttä ja liity KD kävelyryhmään: Sari Kumin: sari.kumin(a)kd.fi, 0401971411

Lisätiedot ja ilmoittautuminen (osallistuminen omakustanteisesti):

Ohjelma

Annukka Latvala Pohjanmaan KD naispiirin puheenjohtajaksi

KD Naiset Pohjanmaan piiri piti vuosikokouksensa 7.3.2020 Seinäjoella.
Kokouksessa valittiin piirin uudeksi puheenjohtajaksi peruskoulun luokanopettaja Annukka Latvala,
Seinäjoelta ja varapuheenjohtajaksi kasvatustieteiden maisteri Ritva Lämpsä, Laihialta.
Johtokuntaan valittiin kuusi jäsentä; Elle Kokko, Seinäjoelta, Mirjami Eilola, Seinäjoelta, Ritva Lämpsä,
Laihialta, Ruut Nygård, Seinäjoelta, Maria Viita-aho-Tohni, Lappajärveltä ja Tellervo Vallius, Vaasasta.
Kiitämme entistä puheenjohtajaa Isa- Maria Söderuddia ja sihteeri Milla-Maria Mäkiää pitkäaikaisesta
työstä KD Naisten hyväksi.

Hoivan arvostus heijastuttava palkkaan ja työoloihin

Monen suomalaisen naisen todellisuutta on tehdä kolmivuorotyötä matalalla palkalla. Säästöt ovat useamman vuoden ajoin kohdistuneet eri tavoin naisvaltaisille aloille. Tilastokeskuksen mukaan kiky pidensi säännöllistä työaikaa enemmän naisilla kuin miehillä ja säännöllinen työaika vuonna 2017 piteni merkittävästi juuri terveys- ja sosiaalialalla. Kiky tunneista pitäisi luopua täysin sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Toimivan sivistys- ja hyvinvointivaltion perustana tulee olla sellaiset työmarkkinat, jossa työtä tekemällä pystyy elättämään itsensä ja perheensä. Yhdenvertaisuuden ollessa jatkuvasti keskusteluissa, tulee työmarkkinoilla varmistaa myös se, että palkkaus on yhdenvertaista.

Sosiaali- ja terveysalalle hakeudutaan halusta auttaa ihmistä. Vanhustenhoidosta on kuitenkin tullut ”liukuhihnatyötä” siinä mielessä, että työmäärä on liian suuri käytettävissä olevaan aikaan nähden. Työ on fyysisesti ja psyykkisesti kuormittavaa ja monessa yksikössä vaaditaan tuottavuutta inhimillisyyden sijaan. Kansainvälisesti ylpeilemme sosiaali- ja terveydenhuollosta, mutta tämä arvostus ei heijastu palkkaan eikä työoloihin. Moni hoitaja ei pysty pitämään työpäivän aikana edes lakisääteisiä taukoja.

Tilanne vanhustenhuollossa on todella vakava. Rehellisesti sanottuna itsemääräämisoikeus ei voi toteutua monessakaan paikassa nykyisellä henkilöstömitoituksella ja asiakkaiden sekä työntekijöiden turvallisuus vaarantuu monella tavalla. Ihmisarvoinen elämä ja ihmisarvoinen kuolema eivät toteudu, eikä monikaan tositilanne kestäisi päivänvaloa.

Moni hoitaja asetti suuria odotuksia vuoden 2019 vaaleissa, sillä silloin puolueet kilpaa lauloivat ympärivuorokautisen hoivan 0,7 henkilöstömitoituksen toteutumisen puolesta. Kristillisdemokraateille tämä oli kynnyskysymys hallitustunnusteluissa ja nyt oppositiosta joudumme ihmettelemään, kun tämä ei ollutkaan hallituksen kärkiteemojen joukossa. On erikoista, että hoitajamitoitus aiotaan kirjata lakiin ympärivuorokautisen hoivan osalta, mutta laki astuu voimaan vasta vuonna 2023 juuri ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

Ympärivuorokautisen hoivan henkilömitoituksen lisäksi tarkasteluun tulee ottaa nopealla aikataululla kotihoito ja omaishoito. Laki kieltää heitteillejätön, mutta me tiedämme lähipiireistämme sen, että valitettavan moni ikäihminen on tosiasiallisesti heitteillä, eikä saa riittävästi tai lainkaan kotihoitoa. Moni omainen hoitaa läheistään ja tämä auttamistyö on raskasta. Omaishoidon tuen maksaminen pitää siirtää KELAn vastuulle ja varmistaa omaishoitajille ja hoidettaville heidän tarvitsemansa tuki sekä omaishoitajille vapaat sekä riittävä taloudellinen korvaus.

Sirpa Pursiainen
Sosiaali- ja terveysalan opettaja, kirjailija
KD Naisten liittohallituksen jäsen, Pirkanmaa

Uusikirje 1/2020

Uusi vuosi 2020 jatkuu KD Naisten osalta työntäyteisenä. Teemme talkoilla toiminnanjohtajan tehtäviä, uusimme strategiamme ja valmistaudumme kuntavaaleihin 2021. Muistathan myös osallistua osuuskauppavaaleihin, joita pidetään eri puolella Suomea nyt kevään aikana.

Voit aina ottaa meihin yhteyttä. Sähköpostiosoitteet puheenjohtajistolle ovat [email protected], [email protected] ja [email protected] KD Naisten puhelinnumero on entinen 050 3441563. Mikäli puhelimeen ei pystytä vastaamaan, yritäthän uudelleen tai laitat meille sähköpostia.

Liittohallituksen tiedot löytyvät kotisivuilta www.kdnaiset.fi. Liittohallituksessa on jokaisesta naispiiristä nimetty edustaja sekä varaedustaja. Edustajanne tuovat asioita kokouksistamme piireille tietoon.

Alkuvuonna uusimme KD Naisten strategian. Painopisteinä tulevat olemaan köyhyys, vanhusten tilanne ja yksineläjät. Kaikkinensa terveydenhuollon ryhtiliike on aiheen. Viime kesän Suomi Areenassa suoritimme katukyselyä kansalaisten mieltä painavista asioista ja nuo edellä mainitut nousivat erityisesti esiin. Jos sinulla on ajatuksia ja ideoita, olethan yhteydessä.

Nostamme keskusteluun ajankohtaisia aiheita. Työelämän tasa-arvo, lähisuhdeväkivalta, perheiden tukeminen, ikäihmisten inhimillisten olosuhteiden vaatiminen ja uskonnonvapaus ovat tärkeitä tavoitteitamme. Nykyinen hallitus on ottanut ohjelmaansa ajamamme vanhusasiainvaltuutetun viran perustamisen ja tämän etenemistä seuraamme tiukasti.

Erilaisissa yleisötapahtumissa on tärkeää olla esillä. Keväällä on paljon mahdollisuuksia tapahtumien järjestämiseen: Ystävänpäivä, Naistenpäivä, Minna Canthin päivä. On hyvä jo nyt aloittaa vahva kuntavaalikampanjointi, tavoitteenamme vaalivoitto! Kannatuksemme nostaminen on mahdollista yhteen hiileen puhaltamalla. Ollaan rohkeita nousemaan esille.

Tiedoksi, että KD naisten liittokokous pidetään 3.10.2020 Tampereella Kulttuurikeskus Laikussa.

KD Naisten puolesta toivotan kaikille hyvää lopputalvea ja kevään alkua.

Tiina Tuomela KD Naiset pj

Helsingin naispiirin johtokunta kokousti 29.1.2020 Anneli Lounevan kotona. Helsingin naispiiri koko kokouksen antoisana. Jäsenet kokivat hyvänä kuulla liittohallituksen kuulumisia. Kuvassa, Annelin lisäksi Merit Lemminki, Soili Lehti, Maija Mecklin ja Paula Pennanen-Aitta. Kuvasta uupuu Sirpa Leskinen, Krista Lyyränen ja Päivi Simi-kim.

Liittokokous

Liittokokous 2019

 

KD Naisten liittokokous LA 5.10.2019 klo 10-16 Helsingin Kansanlähetys, Karjalankatu 2 A 1,
00520 HELSINKI. Sisäänkäynti rakennuksen edestä, pääoven vasemmalta puolelta.
Kokouspaikka on muuttunut putkiremontin vuoksi.

Paikalle pääsee helpoiten raitiovaunulla nro 3, jonka pysäkki on Rautatieaseman edessä, valitse raitiovaunu, joka menee Meilahteen päin, pois jäänti Karjalankadun pysäkillä. Raitiovaunuissa ei enää myydä lippuja, lipun saa ostettua HSL:n mobiilisovelluksella tai R-kioskista, Rautatieaseman läheisyydestä löytyy myös lippuautomaatteja.

Pasilan asemalta pääsee helpoiten bussilla nro 23.

Ilmoittautuminen ja aamukahvit klo 9 alkaen.

Aamu ja iltapäiväkahvista veloitamme 10 € maksun.
Kokous keskeytetään lounaan ajaksi, paikanpäällä on mahdollista ostaa omakustanteinen 10 € hintainen lounas tai käydä lähistön ravintoloissa syömässä.

Ilmoittautuminen oheisen linkin kautta

ILMOITTAUTUMINEN

 

Lisätietoja antaa:

Katri Fältberg
toiminnanjohtaja
[email protected]
050 344 1563

 

Vanhusasiainvaltuutetun viran perustaminen otettu hallitusohjelmaan

 

KD Naiset iloitsee, että vanhusasiainvaltuutetun viran perustaminen on
otettu hallitusohjelmaan. Vuosi sitten keräsimme noin 43000 nimeä
kansalaisaloitteeseen ko. viran puolesta.
Hallitusohjelmassa on myös mainittu hoitajamitoitus. Tämä on hyvä alku.

Hoidon ja hoivan laatua tulee muutenkin parantaa. Käyttöön tulee ottaa
laatutakuut. Tarvitsemme ruokailu-, ulkoilu-, hygienia- ja
yhteisötakuut.

Jäämme kiinnostuneina odottamaan hallitusohjelmakirjausten käytännön
toteutusta.

Tiina Tuomela
Erikoislääkäri
KD Naiset pj