Mihin moraalimme on kadonnut ?

Viime aikojen lehtiotsakkeet ovat olleet pysäyttäviä!
Iltapäivälehdessä ollut juttu, 94 vuotias sokea ja kuuro vanhus kuoli tulipalossa, koska oli laittanut mikroon vääränlaista materiaalia olevan astian , joka syttyi palamaan. Tämä ei näyttänyt enemmälti kiinnostavan päättäjiä eikä mediaa, koska jutusta ei ole kuulunut sen koommin. Tytär oli kolmesti yrittänyt saada vanhukselle paikkaa hoivakotiin.
Tekisi mieleni huutaa: Haloo Suomi  ja varsinkin päättäjät, onko meidän sydämme muuttunut tefloniksi, johon mikään ei enää tartu. Olemmeko itse muuttuneet sokeiksi, ettemme näkemällä näe, emmekä kuulemalla kuule toisten hätää. Tämä sokea ja kuuro vanhus asui yksin. Kuinka hän sokeana olisi voinut lukea käyttöohjeita tai tietää astian turvallisuusvaatimuksia tai ylipäätään tietää, mitä missäkin kaapissa on varsinkin syötäväksi kelpaavaa. Tietäisitkö Sinä, minä en ainakaan. Tai kuurona kuulla palovaroittimen ääntä tai tietää ylipäätään, mitä ympärillä tapahtuu, ja varsinkaan sitä, jos joku tuntematon pyrkisi sisään kutsumatta.
Mielestäni tämä on selkeä heitteillejättö, joka olisi kunnolla tutkittava ja syyllinen taho pitäisi löytyä, jotta asioita ylipäätään voitaisiin korjata. Varmasti on olemassa laki, jonka perusteella tätä ei ikinä olisi pitänyt tapahtua. Jos laiminlyöntejä esiintyy, niin niihin tulee valvontaviranomaisten välittömästi puuttua ja käydä itse toteamassa paikanpäällä ilmoittamatta tarkastuksista etukäteen, sillä muutoin ne saattavat jäädä huomaamatta. Varsinkin avuttomien kohdalla valvonta pitää olla tosi tiukkaa, koska se luo esimerkin ja antaa selkärankaa niille, jotka muutoin saattaisivat lipsua hyvästä ja inhimillisestä hoidosta. Viimeaikaiset valvontaiskut ovat olleet oikeansuuntaiset ja väärinkäytökset ovat tulleet ilmi sekä vanhusten että lasten hoitopaikoissa. Ihmetyttää, että nyt suurten laitosten tai yritysten päättäjät ovat paljastusten jälkeen luvanneet olla nöyriä ja näin ikäänkuin pyrkivät lieventämään omien väärien päätöstensä seurauksia.
Nyt meidän on tehtävä kansana täyskäännös. Ketään ei enää eikä milloinkaan saa jättää yksin vaikeuksiensa
keskelle eikä väistää vastuuta. Tulevat ajat tulevat olemaan haasteelliset ja siksi vetoan päättäjiin ja suurituloisiin, että otatte uuden kurssin ja asetutte kärsivien asemaan  tehden oikeamielisiä päätöksiä ja antaen tilaa sydämmissänne lähimmäisillenne,  itkeville lapsille ja vanhuksille, niin saatte nähdä, että se tuo hyvää mieltä myös itselle ja meille kaikille!
40 vuotta kokemusta eri vapaaehtoistyöstä
Anneli Louneva
KD Naiset Hki