Robotiikka, digitalisaatio, automaatio ja kyberturvallisuus

Olemme tulossa aikaan, joka pelottaa Suomessakin yli puolta väestöä, etenkin vanhempaa väkeä, eikä syyttä, sillä muutosvauhti on liian nopeaa. Otsikon sanat tuntuvat joillekin liian kovilta kuultavaksi. He haluaisivat sulkea korvansa, kun päättäjät Suomessa haluaisivat viedä meidät noiden merkillisten sanojen avulla maailman kärkimaaksi.

Kansa tietää, että noihin sanoihin voi liittyä erittäin paljon pahaa, joskin myös hyvää. Olemme viime päivinä saaneet lukea ja kuulla näistä monista vaaroista median kautta, kuten mm. sosiaalisen median tietoturvan puutteista ja identiteettivarkauksista. Kuka ja mikä meitä ohjaa ja vie, onko se hyvä vai paha, siitä riippuu lopputulos! Jos raha ja ahneet ihmiset, niin olemme hukassa, mutta jos hyvään pyrkivät ja omaa etuaan tavoittelemattomat ihmiset, voimme ehkä saada aikaan yhdessä paljon hyvää.

Robotit ovat olleet käytössä jo aika kauan mm. teollisuudessa, mutta nyt niiden tuloa yritetään tuoda vauhdilla, jopa hoitoalalle korvaamaan ihmisiä, mutta kukapa haluaisi olla esim. saattohoidossa robotin hoitamana. Mikään ei korvaa lähimmäistä silloin kun ihminen on heikoimmillaan. Aihe on monilta muiltakin osin keskustelua aiheuttavaa.

Mitä tapahtuu hoitoalan ihmisille? Mitä tapahtuu, jos robotti kaatuu, mekanismi pettää tai tulee pitempiaikainen yleinen sähkökatkos. Mitä robotti silloin tekee, mistä tulee ihmisille apu?

Entä mitä tapahtuu, kun automaatio valtaa esim. lento- laiva- auto- juna- ym.- liikenteet. Nythän maailmalla näiden suunnittelu on jo täydessä käynnissä. Laivoihin esim. ei olisi edes suunnitteilla enää konehuoneita. Monet kysymykset syöksyvät ihmisten mieliin. Mitä tapahtuu ilmassa ja merellä, jos koneet vikaantuvat tai sähkönsaanti loppuu tai tulee muu odottamaton tapahtuma esim. ilmahyökkäys ilman miehistön läsnäoloa?

Mitä tapahtuu näiden alojen työntekijöille? Digitalisaatio on jo tuonut paljon hyvää, mutta myös paljon ongelmia kuten mm. vanhusten, vammaisten ja syrjäytyneiden elämään ja heitähän on jo nyt miljoona. Tässä maassa on saatava parannus näihin asioihin. Opetusministeriöllä ja opetushallituksella tulee olla ikuisen oppisvelvollisuusvaatimuksen toteuttamiseen myös keinot ehkäistä digisyrjäytymistä. Koska me jokainen maksamme tuloistamme YLE-veroa, niin ehdotan, että Opetusministeriö ryhtyy opetushallituksen tukena tekemään hyvää yhteistyötä YLE TV1 kanssa, niin että me kansalaiset saamme hyvää, helppoa ja selkokielistä opetusta koko Suomeen ja kaikille, joka kotiin näin edullisimmin television välityksellä.

Kyberturvallisuus tulisi olla Suomen kärkiteema- ja hanke sekä Suomen menestystarina, ja uusin vientituotteemme, kehittyvän aurinkovoimamme ohella. Aurinkoenergian tuottaminen on halvempaa kuin bioenergian, koska se tarvitsee tuottaessaan vähemmän sähköä eikä se lopu kesken, kuten muut energiaa tuottavat lähteet. Kaikkien tulisi tunnistaa ja tunnustaa, ettei tekoälylle tule antaa liikaa valtaa, sillä jos siitä rengin sijasta tulee isäntä, niin meille käy toteen Ison Kirjan Sanat.

 

Anneli Louneva

KD Naisten liittohallituksen jäsen