Digitalisaatio

Aloitin 25.1.2018 KD Naisten valitsemana, NJKL:n Digitalisaatiotyöryhmän jäsenenä sen ensimmäisessä kokouksessa.
Olin pohtinut näitä asioita jo vuosia ja useassa organisaatiossa olen pitänyt näiden asioiden tärkeyttä esillä. Olen myös keskustellut parin viime vuoden aikana eri päättäjien kanssa erityisesti digisyrjäytyneiden ahdingosta. Tapaan usein eri organisaatioiden edustajia, eri järjestöjen edustajana, joten olen tavannut monia päättäjiä kasvoista kasvoihin, mutta myöskin lähettänyt heille esityksiäni sähköpostilla.  Ehdotukseni ovat saaneet myönteisen vastaanoton heidän lisäksi myös digisyrjäyneiltä ja heidän omaisiltaan, joten rohkenen nyt myös kirjoittaa aiheesta.
Näistä kokemuksista ja lukemisistani on kertynyt melkoisen hyvä näkemys siitä, kuinka digitalisaatiota tulee kehittää, pitäen samalla  huolta siitä, että nyt jo tällä hetkellä olevasta miljoonasta digisyrjäytyneestä pidetään huolta ja oikeudesta saada palveluja turvataan. Tärkeää on myös pitää huolta siitä, ettei syrjäytyneiden määrä ei pääse nousemaan, vaikka tutkijan mukaan kehitystä ei voida juurikaan hidastaa.
YLE on teettänyt tutkimuksen, joka yllätti myös minut. Digisyrjäytyneitä onkin sen mukaan miljoona ja heitä löytyy kaikista ikäluokista, eivätkä vain vanhukset ole syrjäytyneitä tai vaarassa syrjäytyä. Kun tiedetään, että yli  65 vuotiaita on jo  miljoona, niin vuonna  2024 heidän määränsä on 2 miljoonaa eli tuplasti, joten nyt tarvitaan valtavasti työtä, ettei syrjäytyneiden määrä tästä syystä johtuen nouse jyrkästi.
Lisäksi monissa palveluammateissa, myös hoitoalalla, on niin kiire, ettei potilaan hoitamisen ohella, ole aikaa perehtyä alati vaihtuvien tietokoneohjelmien oppimiseen. Se tuo lisäpainetta ja pelkoa siitä, että osaamattomuus voi aiheuttaa tahtomattaan hoidollisen virheen. Muistan eräs sairaanhoidonopettajan, joka jo yli kymmenen vuotta sitten oli huolissaan pelkkien laskimien yleistyessä, että kuinka nykynuoret tulevat menestymään lääkkeiden annostelussa, koska se vaatii myös päässälaskutaitoa ja mittojen ymmärtämistä uusien laskimien lisäksi.
Käytin Digitalisaatio työryhmässä muutaman puheenvuoron ja niitä lämpimästi kannatettiin. Palaan myöhemmin tähän aiheeseen yksityiskohtaisemmin ja myös työllisyysnäkökulmasta. Työryhmän kokoonpano koostuu monista innostuneista, eri alan ammattilaisista ja moniosaajista, joten kokouksessa saimme paljon aikaan ja lähtiessäni askeleeni olivat keveät, koska muutama henkilö sanoi minulle lähtiessä, että oli tärkeää, että olit mukana ja toit tämän digisyrjäytyneiden asian esille.
Lukemisiin!
Anneli Louneva