Muistisairaan vanhuksen kujanjuoksu

”Turun kaupunginsairaalan vanhuspsykiatrian G1-osasto on suljettu osasto. Potilaat ovat yli 65-vuotiaita pakkohoitoa tarvitsevia akuutteja mielenterveyspotilaita. Osastolla G1 poljettiin vuosikaudet potilaiden ihmisoikeuksia”, uutisoi Turun Sanomat 18.2.2016

Olemme lukeneet viime viikkoina muistisairaiden potilaiden huonosta kohtelusta Turun vanhuspsykiatrian G1 osastolla Kupittaalla. Tapahtumasarja on herättänyt ainakin minua ajattelemaan, että valvontaa on aivan liian vähän ja toisaalta, että hyvinvointivaltiossamme osa ihmisistä voi kärsiä pitkiäkin aikoja huonossa kunnossa ja heikossa hoidossa, jopa sairaalan seinien sisällä, ilman että mitään muutoksia tilanteeseen tulee.

Mitä me voimme tehdä, jotta vastaavat tapaukset eivät toistuisi? Tätä pitää vakavasti miettiä, etenkin jos on hoitotyön johtaja, työntekijä ja luottamushenkilö.  Sosiaali- ja terveysalan oppilaitosten opettajat eivät myöskään voi olla miettimättä, että miten voisimme tuoda opintojen aikana eettiset periaatteet niin kirkkaasti esiin, että jokainen valmistuva hoitaja olisi joutunut pohtimaan omaa arvomaailmaansa ja antamaansa hoitoa potilaan näkökulmasta.

Muistisairaiden vanhusten ja muiden heikossa asemassa olevien asioiden ajaminen pitää olla sydämen asiamme, kun vaikutamme erilaisissa tehtävissä ja esimerkiksi hoidamme omassa kunnassamme luottamustoimia.  – On aihetta älähtää aina, kun epäilykset kaltoinkohtelusta ja huonosta hoidosta heräävät. – Toisaalta emme saisi olla tavan vuoksi haukkumassa suomalaista vanhusten hoitoa. – Parasta on, että jalkaudumme hoitolaitoksiin otamme itse selvää asioista!

Valopilkkuna varsinais-suomalaisesta vanhusten hoidosta haluan kertoa, että televisiosta tutun Hoivakodit kuntoon -sarjassa esiintyneen somerolaisen Tervaskannon palvelutalon toimintaan on saatu viime aikoina uutta vanhuslähtöisyyttä. Salon Seudun Sanomat uutisoi sunnuntaina 6.3.16, että palvelutalon väki oli viime viikolla käynyt tansseissa somerolaisessa ravintolassa. Talon asukkaat ovat saaneet uusia mahdollisuuksia virikkeelliseen arkeen ja osallistumiseen. Heidän mielipidettään kysytään esim. asukaskokouksessa joka kuukausi: ” On hienoa, että meiltä kysytään, mitä me itse haluamme tehdä” asukkaat kommentoivat.

 

  • Hyvää valkenevaa kevättä nuorille, vanhoille, naisille ja miehille!

Mari Rannikko

V-S KD naispiirin puheenjohtaja,

hoitotyön opettaja, Salo